a-Search is een samenwerking tussen geadopteerden, Adoptiehuis, Het Kleine Mirakel, Steunpunt Adoptie & voormalige adoptiediensten FIAC-Horizon en Ray of Hope
Ik wil mijn eerste familie ZOEKEN
Ben je benieuwd naar je geboortefamilie? Wie ze zijn, of je op hen lijkt, hoe het met hen gaat? Het is normaal als je meer wil weten over je geboortefamilie, maar ook als je dit niet wil. Voor elke geadopteerde is dit anders. Sommige geadopteerden gaan op zoek. Andere geadopteerden zijn wel geïnteresseerd, maar gaan niet op zoek. Nog anderen hebben geen behoefte aan meer informatie. Je bepaalt zelf waar je precies wanneer aan toe bent.
HOE begin ik eraan?
Afstammingscentrum
Als je zoek- en afstammingsvragen hebt, dien je je aan te melden bij het Afstammingscentrum. Het Afstammingscentrum is hét aanspreek- en oriëntatiepunt voor iedereen die vragen heeft over de eigen afstamming.
Je kan bij het Afstammingscentrum terecht om je adoptiedossier in te kijken, om zoekvragen of -plannen te bespreken, als je wil zoeken via DNA, als je wil dat zij tussenpersoon zijn in het contact met je eerste familie ...
De medewerkers bieden praktische begeleiding en psychosociale ondersteuning bij zoektochten. Dit is gratis. Er is momenteel wel een wachtlijst.
Je kan je aanmelden of contact opnemen met het Afstammingscentrum via:
09 277 04 43 (alle weekdagen tussen 14u-16u)
Wens je een inzage in je adoptiedossier?
Er zijn meerdere plaatsen waar dit kan. Je kiest zelf wat bij jou past:
-
via je adoptieouder(s)
-
in het Afstammingscentrum
-
bij het Vlaams Centrum voor Adoptie
-
bij Het Kleine Mirakel (interlandelijke adoptie) of Adoptiehuis (binnenlandse adoptie) op voorwaarde dat je al bij hen in begeleiding bent
Ga je je dossier inkijken? Je mag altijd iemand meebrengen om je te ondersteunen. Als je minderjarig bent, is het zelfs verplicht om een meerderjarige vertrouwenspersoon mee te nemen.
Zoekorganisaties
Er zijn nog organisaties of personen die geadopteerden praktisch ondersteunen in de zoektocht naar eerste familieleden. Vaak zijn deze organisaties opgericht door geadopteerden (soms ook adoptieouders) en hebben zij andere of alternatieve zoekmogelijkheden.
Handige contacten vind je in de nuttige links.
Elke zoekorganisatie heeft een eigen werkwijze, contactpersonen, waarden en insteek. Vooraleer je beslist om samen te werken, is het nuttig om verduidelijking te vragen rond onderstaande zaken. Het is belangrijk dat je op voorhand weet wat je wel en niet kan verwachten.
-
Over welke ondersteuning en begeleiding gaat het?
-
Op welke manier wordt er (niet) gezocht?
-
Welke kosten zijn er verbonden aan de zoektocht?
-
Wat is de wetgeving rond zoeken en vinden in mijn herkomstland?
-
Breng ik mijn eerste familie in moeilijkheden door te zoeken?
-
Waar of met wie worden mijn gegevens gedeeld?
-
Is er emotionele ondersteuning beschikbaar voor mij en mijn geboortefamilie?
-
Hoe, wanneer en door wie word ik op de hoogte gehouden?
-
…
Zoeken en (niet) vinden is een zeer emotioneel proces. Ongeacht wie jou praktische ondersteuning biedt in je zoektocht, kan je op eender welk moment terecht bij het Afstammingscentrum, Steunpunt Adoptie of de adoptiedienst voor emotionele ondersteuning.
Met wie kan je erover praten?
Nood aan een
luisterend oor?
Via a-Buddy kan je
gratis en anoniem chatten
met een andere
geadopteerde of een vaste buddy aanvragen!
Zoeken via DNA-databanken?
Voor een zoektocht via DNA-onderzoek kan je terecht bij het Afstammingscentrum.
Het Afstammingscentrum heeft een eigen Belgische DNA-databank en werkt hiervoor samen met het Centrum Menselijke Erfelijkheid in Leuven. De databank bevat alleen mensen die een DNA-test lieten afnemen door het Afstammingscentrum, bijvoorbeeld een binnenlands geadopteerde en een binnenlandse geboortevader. In de databank zoekt men enkel naar verwantschappen tussen ouders en kinderen (niet tussen broers en zussen).
Er zijn ook andere, grote internationale DNA-databanken. Volgens de wet mag de databank van het Afstammingscentrum daar niet mee gekoppeld worden, maar het Afstammingscentrum mag je wel helpen bij de interpretatie van die resultaten. Al gebruikte je dus een andere DNA-databank, je kan bij het Afstammingscentrum terecht voor DNA-zoekvragen.
Internationale DNA-databanken
Via internationale DNA-databanken kan je wereldwijd zoeken naar familieleden. Vaak kan je ook meer leren over je erfelijke aanleg voor bepaalde kenmerken of ziektes.
Zoeken via DNA-databanken betekent niet automatisch dat je familieleden zal vinden. Naarmate meer mensen zich laten testen, stijgt de kans op vinden wel. Vooral in de VS zijn deze databanken populair, maar ook in Europa en andere werelddelen doen steeds meer mensen een DNA-test. In sommige landen zijn commerciële DNA-tests dan weer verboden.
Hoe kom je in een internationale DNA-databank?
Hiervoor moet je online een DNA-kit bestellen bij een van de bedrijven die dit aanbieden (23andMe, MyHeritage, Ancestry, Family Tree DNA ...). Door een staaltje speeksel of wangslijm terug te sturen, brengen ze je DNA in kaart.
Eens je DNA is toegevoegd aan hun databank, vergelijken ze het met het DNA van anderen in dezelfde databank. Ze gaan na met wie je DNA deelt. De lijst met verwante personen kan je online bekijken. Dit duurt meestal een paar weken nadat je de test terugstuurde.
Er worden altijd verwanten gevonden. Dit zijn personen met wie je een voorouder deelt. Als je geluk hebt, vind je een dicht familielid, zoals een ouder of broer. Maar vaak gaat het om verre verwanten met wie je maar een heel klein stukje DNA deelt. De vermoedelijke familierelatie staat vermeld. Van nieuwe matches word je op de hoogte gehouden.
Eens je in een DNA-databank staat, kan je wachten op een 'close match' of actief op zoek gaan, bijvoorbeeld matches contacteren, je stamboom onderzoeken, in archieven zoeken ...
Via het platform kan je verwanten een bericht sturen. Omgekeerd kunnen personen jou contacteren. Je kan instellen of je deze berichten wel of niet wil ontvangen. Controleer de privacyinstellingen goed.
TIP: Veel DNA-databanken laten je je 'ruwe' DNA-gegevens gratis uploaden naar andere databanken. Zo sta je in meerdere DNA-databanken, zonder dat je een nieuwe test moet aankopen.
Is een internationale DNA-databank iets voor jou is?
De medewerkers van het Afstammingscentrum kunnen je hierrond adviseren. Er zijn namelijk ook nadelen: wat gebeurt er bijvoorbeeld nog met je DNA?
Op de website van Fiom vind je veel informatie terug over de verschillende commerciële DNA-databanken, de kosten, de werkwijzen, wat er gebeurt met je privacy … Op die manier kan je een geïnformeerde beslissing nemen en weet je waaraan je begint!
ONLINE zoeken?
Internet en sociale media bieden veel mogelijkheden om te zoeken naar een familielid als je een (deeltje van de) naam hebt. Als dit familielid online aanwezig is, vind je hem of haar misschien via een search op Google, Facebook, Instagram, LinkedIn …
Ben je van plan om iemand online te zoeken? Doe het niet alleen! Dit kan heel wat gevoelens en complexiteiten teweegbrengen.
Praat erover met je adoptieouder(s), een vriend of vriendin, andere geadopteerden ... Je kan ook steeds terecht bij het Afstammingscentrum, Steunpunt Adoptie of de adoptiedienst voor gratis ondersteuning. Vond je online al een familielid en weet je niet wat je nu moet doen? Ook dan is het belangrijk dat je er niet alleen mee blijft zitten!
Sta ook stil bij wat anderen over jou online terugvinden. Al contacteer je je familielid niet, op vele netwerksites zal je verschijnen in de vriendensuggesties van iemand wiens profiel je regelmatig bekijkt. En of je nu gewild of ongewild op diens radar verschijnt, het is leuker om zelf controle te hebben over wat iemand wanneer over jou te weten komt, toch?
Tips om je online privacy te beschermen
jezelf
om te checken welke informatie erover jezelf te vinden is
Maak een apart
e-mailadres aan
of een apart profiel om personen te zoeken en contacteren
Controleer je privacyinstellingen
zodat enkel datgene zichtbaar is waarvan je wil dat het gezien wordt (tip: gebruik hiervoor de 'weergave als' functie op Facebook)
Gebruik een bijnaam
als user name
Verwijder
foto's of info
waarvan je niet wil dat ze gezien worden
Verwijder accounts
die je niet meer gebruikt
Voeg geen personen toe
op sociale media die je niet persoonlijk kent
Meer tips?
Die lees je op Ik beslis!
Zoeken maar
NIET VINDEN?
Bij de zoektocht naar je biologische familie hangt veel af van het herkomstland en de beschikbare informatie.
Misschien weet je niet waar te beginnen, omdat je bijna geen informatie hebt. Of je bent al heel lang op zoek, maar er is geen resultaat. Of je hebt je eerste familie gevonden, maar ze willen geen contact. Er zijn ontbrekende puzzelstukken, onbeantwoorde vragen en je weet niet wat je hiermee moet doen.
Als je nood hebt aan emotionele ondersteuning, ben je meer dan welkom bij a-Buddy, de medewerkers van Steunpunt Adoptie, Afstammingscentrum of de medewerkers van Adoptiehuis en Het Kleine Mirakel. Ze bieden gratis individuele begeleiding aan. Ook kan het deugd doen om je hart te luchten bij vrienden of andere personen die je vertrouwt. Bij wie kan jij terecht?
LEESTIP: In de verhalenbundel 'Gezocht en (niet) gevonden' lees je de getuigenissen van vijf geadopteerden die zochten naar hun geboortefamilie.