a-Search is een samenwerking tussen geadopteerden, Adoptiehuis, Het Kleine Mirakel, Steunpunt Adoptie & voormalige adoptiediensten FIAC-Horizon en Ray of Hope
Ik wil mijn eerste familie CONTACTEREN
Heb je een familielid gevonden en wil je contact opnemen? Weet je niet hoe je het moet aanpakken? Denk je eraan om dit via sociale media te doen? Contact leggen met je eerste familie is spannend, maar ook stresserend. Het is volkomen normaal als je mixed feelings en vragen hebt.
​
MET WIE praat ik erover?
​
Je biologische familie vinden is een belangrijke, emotionele gebeurtenis. Misschien ben je jarenlang op zoek geweest. Of misschien leverde een Google search al snel een hit op. Of misschien heb je nooit moeten zoeken, omdat de gegevens voorhanden waren, maar zet je nu de stap naar contact.
Als je je geboortefamilie wil contacteren, is het belangrijk dat je iemand hebt bij wie je terecht kan voor emotionele steun. Doe het niet allemaal alleen.
Met wie kan jij erover praten?
Mijn vrienden weten dat ik veel met mijn adoptie bezig ben. Ook al weten ze niet hoe het is om geadopteerd te zijn, ze hebben begrip als ik met mijn gedachten ergens anders zit.
Vrienden en familie
​
Goede vrienden en familie zijn goud waard! Geef aan wat je van hen verwacht en hoe ze je kunnen helpen.
Misschien wil je niet dat zij in jouw plaats contact opnemen met je geboortefamilie, maar kunnen ze wel meeleven, een luisterend oor bieden. Of ze kunnen je gewoon eens mee op stap nemen om je hoofd leeg te maken?
Mijn hele jeugd kon ik thuis open praten over mijn adoptie. Ik was benieuwd naar mijn roots en stelde me vragen als: Waarom ik? en Heb ik nog broers of zussen en hoe zou het met hen gaan?
Adoptieouders
​
Vele geadopteerden vinden het moeilijk om met hun adoptieouders te praten over hun geboorteouders. Dit is normaal.
​
Hoe zit dit bij jou? Denk je dat je er met hen over kan praten? Wat kan/durf je wel en niet kwijt? Waar kunnen ze je wel en niet mee helpen?
De meeste steun ervaar ik van andere geadopteerden, omdat ze aan een half woord genoeg hebben om te weten wat ik bedoel.
Lotgenoten
​
Ken je weinig andere geadopteerden, maar wil je wel je verhaal kwijt aan iemand die je 100% begrijpt?
a-Buddy bestaat exact om die reden! De buddy’s zijn beschikbaar via chat of je vraagt een vaste buddy aan (gratis). Daarnaast zijn er andere verenigingen voor geadopteerden, waarbij je terecht kan voor lotgenotencontact.
Ik wist niet hoe ik eraan moest beginnen, dus ik was blij dat er hulpverleners waren bij wie ik terecht kon om alles op een rij te zetten. Voor mij waren zij 'de constante' op wie ik kon terugvallen.
Professionals
​
De medewerkers van het Afstammingscentrum, Steunpunt Adoptie en de adoptiediensten Adoptiehuis en Het Kleine Mirakel bieden emotionele ondersteuning. Daarnaast kan je terecht bij andere hulpverleners en organisaties.
​
Wat zijn mijn VERWACHTINGEN?
​
Het is goed om stil te staan bij je eigen verwachtingen en gevoelens vooraleer je je eerste familie contacteert.
Soms lijkt het alsof het vinden van je geboortefamilie alles goed of beter maakt. Vaak is het ook de start van een nieuw, complex verhaal.
​
Dacht je al over deze vragen na? 100% voorbereid ben je nooit, maar stilstaan bij een aantal vragen beschermt je tegen ontgoochelingen en teleurstellingen.
Welke vragen kan je bedenken om jezelf voor te bereiden?
​
Wat wil ik ZEGGEN
EN VRAGEN ?
​
Als geadopteerde zit je waarschijnlijk met een aantal vragen. Dit is voor elke geadopteerde anders, maar het kunnen vragen zijn zoals:
​
-
Wie is mijn moeder/vader?
-
Waar en wanneer ben ik geboren?
-
Waarom ben ik afgestaan?
-
Wiens beslissing was het om mij af te staan en hoe is dat gegaan?
-
Heb ik nog (half)broers/zussen en weten ze van mijn bestaan?
-
Denken jullie nog aan mij?
-
Zijn er erfelijke ziektes in de familie?
​
Sommige vragen zijn moeilijk om te stellen en beantwoorden, zeker in een eerste schriftelijk of mondeling contact. In dat geval kan je aangeven dat je vragen hebt waarvan je hoopt dat je familie ze wil beantwoorden als je ze later stelt. Sommige geadopteerden geven aan dat ze op bepaalde vragen nooit antwoord kregen doordat er te veel schaamte- of schuldgevoelens zijn bij hun biologische familie.
​
Het kan comfortabeler zijn om te beginnen met eenvoudige vragen zodat jullie elkaar leren kennen:
​
-
Kan je iets over jezelf vertellen?
-
Wat voor werk doe je?
-
Wat doe je in je vrije tijd?
-
Wie maakt er deel uit van de familie?
-
Van welke streek is onze familie afkomstig?
​
Als je familie ingaat op contact, hebben zij misschien ook vragen voor jou. Sommige vragen kunnen ook voor jou moeilijk zijn om te beantwoorden, zoals:
​​
-
Ben je gelukkig en gezond?
-
Heb je gestudeerd? Welke job doe je?
-
Heb je een goede band met je adoptiefamilie?
-
Heb je alle kansen gekregen die ik wenste voor jou?
-
Ben je boos dat we je hebben afgestaan? Vergeef je het ons?
​
Of het nu gaat om een persoonlijke ontmoeting, e-mail, chat- of videogesprek … Het is moeilijk te voorspellen hoe zo’n eerste contact zal verlopen. Het hangt af van vele factoren en op sommige elementen heb je weinig invloed of ben je niet op de hoogte. Toch kan je jezelf enigszins voorbereiden door erover te praten, na te denken over je verwachtingen en na te denken over wat je wil zeggen en vragen.
​
​
Welke vragen vind je comfortabel om te stellen?
Op welke vragen wil je graag een antwoord?
GEADOPTEERDE H.
​
In 2019 ben ik teruggegaan naar het weeshuis waar mijn biologische mama me heeft afgestaan. Ik wou mijn dossier inkijken in de hoop nieuwe informatie te vinden. Toen ik eindelijk na zoveel jaren mijn dossier kon bekijken, vond ik twee foto's terug van mijn biologische moeder, vader en zus. Het was zo gek om eindelijk hun gezichten te zien, het bracht me dichter bij hen. Vooraleer we vertrokken, was er één ding dat ik nog wou doen om mezelf gerust te stellen: een brief aan mijn moeder schrijven en dit toevoegen aan mijn dossier.
​
Dearest L.
​
If you’re reading this, your are probably searching for me. Well I searched for you too. I wrote this letter on 3th July 2019, the day that I went to my orphanage. My journey to you started one year ago and still they haven’t found you yet, so I thought maybe I can leave you a letter. If you ever want to find me, you know that I did too.
​
But that’s not the only reason, no. I wanted to say thank you ! Thank you for giving me this opportunity. I’m really greateful that you made such a hard decision and wanted me to give me a happy life. I don’t know where you are or what happened but I wish you the best in the world ! You gave me the name K. but my name is now H. I understand if you would be scared of contacting me and that’s okay, if you don’t want to see me there will be plenty enough reasons for it.
​
Just want you to know that you did the best thing for me and that I’m doing great. I really hope you’re okay, healthy and safe! Wish you the best in life and may God be by your side and support you through thick and thin because I would too. Always keep your head up high and believe !
​
Thank you for everything, loves H, K.
​
​
​
Ben ik er KLAAR voor?
​
Er bestaat niet zoiets als ‘het juiste moment' om te zoeken en contact op te nemen. Wel zijn er goede en minder goede omstandigheden. Een contact zal sowieso heel wat teweegbrengen. Een medewerker van het Afstammingscentrum, de adoptiedienst, Steunpunt Adoptie kan je ondersteunen, je verwachtingen en grenzen met je doorpraten.
​
Het is oké als je je familie vond en je uiteindelijk beslist om hen toch niet te contacteren of maar een (paar) keer contact te hebben. Voor sommige geadopteerden volstaat het om te weten dat hun eerste familie leeft en het goed stelt. Omgekeerd kan het zijn dat je familie geen, weinig of heel veel contact wil. Of dat verschillende familieleden andere verwachtingen hebben.
​
Onthoud dat iedereen zijn gekwetstheid heeft door wat hen is overkomen. Bepaalde reacties komen voort uit die gekwetstheid en worden door de ander vaak met argusogen bekeken en geanalyseerd. Soms gaan ze een eigen leven leiden.
Bij geadopteerden is er vaak angst voor opnieuw een gevoel van afwijzing. Bij eerste ouders zijn er gevoelens van falen en schaamte, alsook angst voor gevoelens van kwaadheid en beschuldiging bij de geadopteerde. Het is daarom belangrijk dat een eerste contact, ook via sociale media, langs beide kanten zo goed als mogelijk wordt voorbereid en ondersteund.​
​
​
Denk er goed over na vooraleer je contact zoekt. Ik denk niet dat je ooit weet of je er klaar voor bent, maar er komt veel op je af. Soms is het niet slecht om een pauze in te lassen. Ik heb veel steun gehad van mijn vriend en op zijn aanraden ben ik ook even
gestopt met zoeken.
​
GEADOPTEERDE A.
​
HOE contact opnemen?
​
Als het Afstammingscentrum of een adoptiedienst je hielp om een familielid te vinden, bemiddelen zij het contact. Dit betekent dat zij je familie contacteren en hun wensen en verwachtingen (al dan niet via een tussenpartij) nagaan. Pas als beide partijen akkoord gaan, vindt er rechtstreeks contact plaats. Als je familie geen contact wil, dan zal een medewerker dit met jou bespreken. Omgekeerd kan jij het ook aangeven als je geen contact of persoonlijke ontmoeting wenst. Ieders grenzen worden gerespecteerd.
Ook als je je familielid niet via het Afstammingscentrum of een adoptiedienst vond, kan je altijd bij hen of Steunpunt Adoptie terecht voor ondersteuning.
​
Elk communicatiemiddel heeft voor- en nadelen. Zoek samen uit met iemand die je vertrouwt wat voor jou de beste manier is. Welk communicatiemiddel zou je geboortefamilie verkiezen, denk je?
​
​
Minder controle over het contact
​
Meer controle over het contact
​
Social media
Door vrienden te worden op sociale media geef je meteen veel privacy weg (bijv. je woonplaats, je school, wat je leuk vindt). Ook al ben je niet heel actief op sociale media, meestal zijn er toch zaken uit af te leiden. Je hebt dus minder controle over de informatie die je deelt.
Daarnaast is het moeilijker om controle te behouden over de mate van contact, want via sociale media kan je (gewenst en ongewenst) getagd worden in foto’s, persoonlijke berichten ontvangen, verzoeken van andere familieleden krijgen ...
In e-mails heb je veel controle over wat je wel en niet meedeelt. Je kan je woorden wikken en wegen, want er wordt niet onmiddellijk een antwoord verwacht (in tegenstelling tot een chatbericht of sms waarbij de druk om snel te antwoorden hoger is). Het tempo ligt trager. Als je brieven schrijft, deel enkel je adresgegevens als je je hierbij comfortabel voelt.
E-mailing
Direct messaging
Via instant messaging is het verleidelijk om snel te willen antwoorden en snel antwoord terug te verwachten. Het tempo van contact ligt doorgaans hoog (veel over-en-weer gechat), waardoor het moeilijker is om het contact geleidelijk op te bouwen. Als het je te veel wordt, is het niet simpel om plots minder of helemaal niet meer te antwoorden zonder de ander te kwetsen.
(Video)calls
Via (video)calls kan men jou rechtstreeks in real time contacteren. Doordat je elkaar live spreekt, is het contact persoonlijker, maar heb je minder tijd om na te denken over hetgeen je zegt. Deel je telefoonnummer alleen als je je hier comfortabel bij voelt.
Een tussenpartij (bijv. een medewerker van het Afstammingscentrum) stemt vooraf grenzen en verwachtingen af bij jou en je biologische familie. Pas als er een overeenkomst is, zal er contact plaatsvinden. Doordat er een tussenpartij is, verloopt het contact trager, maar gecontroleerder.
Via een tussenpartij
Welke voor- en nadelen kan jij bedenken bij elk communicatiemiddel?
Online contact leggen met een vermoedelijk familielid? Enkele aandachtspunten!​
​
Bescherm je privacy
Zo doe je dat!
Geef geen adresgegevens
Je kan persoonlijke gegevens niet zomaar veranderen, dus ga er zorgvuldig mee om.
Wees discreet
Misschien weet de lezer niets van je bestaan af en levert dit problemen op voor de persoon die je wil bereiken.
Denk na wie je befriend
Eens bevriend, heeft men toegang tot je profiel (en dus heel wat persoonlijke informatie) en kan men je berichten sturen. Wil je dit?
Vertel niet onmiddellijk alles
Je weet niet of je de juiste persoon aanspreekt, wie je bericht (mee)leest en welke bedoelingen die persoon heeft, dus deel niet meteen alles.
Doe het niet alleen
Schakel de hulp in van je adoptieouder(s), een vriend(in), een professional ... om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Een binnenlands en buitenlands geadopteerde nemen contact ...
​
Hoe GRENZEN EN PRIVACY bewaken?
​
Voor het eerste contact: Je privacy bewaken begint nog voordat je contact opneemt met je familie. Stond je al stil bij wat anderen over jou online kunnen terug vinden? Bescherm je privacy met deze tips.
​
Tijdens het eerste contact: Via sommige communicatiekanalen is het eenvoudiger om je grenzen te bewaken dan via andere kanalen. Zo vinden de meeste geadopteerden het gemakkelijker om via een tussenpersoon (zoals Afstammingscentrum) te zeggen dat ze geen ontmoeting met hun familie willen (waarna de tussenpersoon dit bericht kan doorgeven) dan dat ze deze boodschap rechtstreeks moeten geven. De manier waarop je contact opneemt, bepaalt dus mee hoe gemakkelijk het is om je grenzen te bewaken en je privacy te behouden.
​
Soms heb je geen keuze: je beschikt enkel over een e-mailadres, een gsm-nummer of een specifiek Facebookprofiel … Geef in een eerste contact niet meteen te veel informatie prijs. Lees deze tips. Je kan later altijd meer informatie delen, maar iets terugdraaien gaat niet.
Na het eerste contact: Eens je contact hebt gelegd, kan je aangeven dat je minder, een ander of geen contact meer wil. Vaak is het heel moeilijk om dit aan je eerste familie te vertellen. Je bent misschien bang om hen te kwetsen, beledigen of boos te maken. Toch is het belangrijk om hierover eerlijk en oprecht te zijn. Wie kan je helpen om je grenzen aan te geven?
​
Tips om grenzen te bewaken
1.
Geef vanaf het begin aan wat je verwachtingen zijn inzake het type en de frequentie van het contact
2.
Voel je niet verplicht iets te vertellen of doen als je je daar (nog) niet comfortabel bij voelt
3.
Geef aan dat je sommige zaken (nog) niet wil vertellen eerder dan erover te liegen
4.
Bepaal vooraf wat haalbaar is als je e familie vraagt om financiële steun
5.
Wees eerlijk en beloof enkel wat je kan waarmaken
6.
Geef jezelf en de ander de tijd om elkaar te leren kennen
7.
Schakel hulp in als je het moeilijk vindt om grenzen te bewaken
8.
Wees mild voor jezelf en de ander: communicatie- en cultuurverschillen zorgen al eens voor misverstanden bij het interpreteren van elkaars reacties
​
DNA-TEST doen?
​
Denk je dat je een familielid gevonden hebt, maar zoek je uitsluitsel over jullie genetische verwantschap via een DNA-test? Voor meer info over (de interpretatie van) verwantschapsonderzoeken kan je terecht bij het Afstammingscentrum.
​
Houd er rekening mee dat je biologische familie het misschien als kwetsend ervaart als je vraagt naar een DNA-test. Vooral in culturen waar dit minder gekend is, kan dit gevoelig liggen. Leg hen uit waarom dit belangrijk is voor jou.
Daarnaast kunnen DNA-tests niet naar elk land verstuurd worden, bijv. omdat DNA-test daar niet zijn toegelaten.
​
​